Wintersport

Skiën, langlaufen en boarden

Het skiseizoen loopt van december tot eind maart en heeft veel te bieden. Tsjechië is een prachtig en goedkoop wintersportland. De wintersportcentra bieden alles voor een aangenaam verblijf. Er zijn goede pistes voor skiërs van alle niveau´s. Er zijn uitstekende skischolen en je kunt ook een complete skiuitrusting huren. Wat betreft verblijfsmogelijkheden en uitgaansmogelijkheden komt niemand te kort.

Hoezo, sneeuwzeker?

Sinds mensenheugenis ligt er ‘s winters sneeuw in het Reuzengebergte. De pistes liggen niet erg hoog. De sneeuwzekerheid ontleent het gebied vooral aan klimatologische omstandigheden. Koude lucht van de Noordpool komt op haar route naar het zuiden, na de Scandinavische bergen, als eerste gebergte het Reuzengebergte tegen. Hier botst koude lucht met vochtige lucht. Resultaat: sneeuwval.

Skiliften, skiverhuur en oppascentrale

150 m. naast de woning. Vlak naast ons huis een prachtige piste voor de beginner tot redelijk gevorderden. Er zijn 6 sleepliften en een 4 persoons stoeltjeslift. Ook een liftje voor de allerkleinsten. Er is ook een kindercrèche zodat de ouders ook even lekker kunnen “knallen” zonder de kinderen. Langlaufen kan ook in Mladé Buky maar nog beter in het 9 km verder gelegen Janske Lazne waar prachtige loipes zijn. In Janske Lazne kan tot 1200 m hoog geskied worden. De berg Cerna Hora heeft 3 km lange pistes en een cabinelift die in 2006 werd vernieuwd. In Pec Pod Snezkou, dat op 12 km afstand ligt, (hoogste berg van Reuzengebergte 1602 m is zichtbaar uit keukenraam) kan ook uitstekend geskied worden evenals in het meest bekende skigebied van Tsjechië, Špindlerûv Mlýn, dat op 37 km is gelegen. Vanaf het skicentrum in Mladé Buky rijdt een gratis bus naar de skiliften in Janzke Lazne en Pec pod Snezkou. Ook Cerny Dul is een perfecte skilocatie, ongeveer 15 km.

Wintersportplaatsen

In beide plaatsen zijn goede skischolen en mogelijkheden om ski’s en boards te huren.

Cerny Dul 15 km
Prima mogelijkheden voor gevorderden. Er zijn meerdere sleep-en stoeltjesliften.

Janzke Lazne 9 km
Perfect voor de allround skiërs en boarders. Zeer lange afdalingen, zowel blauwe, rode als zwarte pistes en een zeer snelle cabinelift brengt u tot 1200m. hoogte.

Špindlerûv Mlýn 37 km
De parel van het Reuzengebergte, ligt schitterend in een weidse vallei en is de meest populaire en bekendste wintersportplaats an de Tsjechische Republiek. Gewoonlijk ligt er van begin december tot en met april een dik pak sneeuw. Er zijn meerdere goede en snelle pistes waarvan de meeste met elkaar zijn verbonden. Langlaufers trekken niet alleen over de geprepareerde loipes. Voor de wat avontuurlijker ingestelde, ervaren langlaufers is het werkelijk een paradijs en uniek in Europa. U kunt er namelijk voortreffelijke tochten maken over de toppen (niet geprepareerde loipes) van bijna de gehele lengte van het gebergte. De hoogste kam is 25 km lang.

Pec pod Snezkou 12 km
Hier kunt u skiën op de hellingen van de hoogste berg, 1602 m van Tsjechië. Blauwe, rode en zwarte pistes.

Harrachov 56 km
Harrachov  heeft de hoogste skispringschans van het land.

Alle skicentra beschikken over sneeuwkanonnen. Een dagpas voor een skilift kost tussen de 300 en 600 kronen. Dat is omgerekend tussen de € 7,45 en € 22,00!! Zo blijft er nog wat over om andere leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld eten in de voortreffelijke restaurants voor prijzen die wij in Nederland niet voor mogelijk houden. Wij raden u aan om in de winter met winterbanden te rijden.