Bezienswaardigheden

JANSKE LAZNE, 9 km noordwestelijk

Een kuuroord met 30 bronnen waar het ook goed skiën is (van 950 tot 1300 m). Je kunt er ook paragliden vanaf de berg  Černá Hora op 1300 meter hoogte.
Met de cabinelift naar boven. U treft daar diverse prachtige wandelroutes. Zeer aanbevolen.

PEC POD SNEZKOU, 12  km naar het noorden.

De hoogste top van het Reuzengebergte, Sněka, op 1602 m boven N.A.P. Je kunt naar boven, terug eventueel natuurlijk ook, met een stoeltjeslift. Denk er om dat het boven koud kan zijn.

VRCHLABI 22 km westelijk

Dit 12.000 inwoners tellende stadje ligt aan de zuidkant van het gebergte. Hier vindt u enkele houten huizen uit de 16de en 18de eeuw. Ook het barokke klooster uit de 18e eeuw is een bezoek waard, het is nu in gebruik als museum over het Reuzengebergte. In het oude kasteel zetelt de directie van het Krkonose Nationaal Park. Aan de route naar Vrchlabí ligt een vliegveldje waar je de lucht in kunt met of zonder motor. Leuk terrasje.

ADRSPACH, 25 km, naar het oosten.

Een toeristische trekpleister alwaar zandsteenrotsen met bizarre sculpturen zijn te bezichtigen. Rondvaart langs de rotsen met een bootje behoort tot de mogelijkheden maar in tegenstelling tot de pittige wandeling is de boottocht niet echt spectaculair.

DVUR KRALOVE, 26 km zuidelijk

Safari dierenpark. De dierentuin Dvůr Králové nad Labem is opgericht in 1946, vandaag de dag heeft de dierentuin de grootste collectie dieren van heel Tsjechië: ongeveer 2700 dieren op 64 ha. Je kan hier o.a. zien:

 • de grootste collectie Afrikaanse dieren in Europa: rinocerossen, giraffen, zebra’s, antilopen, buffels
 • vleeseters zoals: cheetas, hyenas, tijgers, luipaarden etc.
 • de grootste apen collectie in Tsjechië en andere mensapen, orang-oetangs, chimpansees, etc.
 • de unieke Wereld van Vogels met tropische plantengroei en rondvliegende vogels op circa 1000 m2
 • de grootste krokodillen collectie in Tsjechië
 • aquarium genaamd Tropical River
 • prachtig koraal rif
 • de Moonlight World met een groot aantal interessante dieren met nachtelijke activiteiten
 • de permanente tentoonstelling van schilderijen van Zdeněk Burian Evolution of Life on the Earth
 • een Safari-bustocht langs vrijlopende dieren en vogels op 27 ha grond
 • avond Safari-bustocht gedurende de vakantietijd, start om 7,30 p.m. (juli en augustus)
 • Christmas ZOO van 1 december tot 31 januari
 • de dierentuin is versierd met kerstdecoraties en lichtjes en is dagelijks open van 9.00  tot 19.00 uur    (24 december en 31 december tot 15.00 uur)
 • grote parkeerplaats gelijk bij de ingang van de dierentuin, gratis toilet, twee cadeauwinkels
 • Serengeti en Gallery, restaurant At the Lemurs
 • speeltuinen, kinder- ZOO contact met dieren en pony rijden.

Het SLOT KUKS ligt 20 km ten noorden van de stad Dvur Kralove

Een rijke graaf liet hier een buitenverblijf aanleggen, bestaande uit een badgebouw, een hospitaal en een kerk. De graaf versierde het geheel met 55 barokke beelden van de Tsjechische kunstenaar Mathias Braun.

SPINDLERUV MLYN 39 km noordwestelijk

Het grootste en bekendste skicentrum van Tsjechië dat ook in de zomer een bezoek waard is. Rij via Vrchlabí, ook een aardig stadje. In Spindel kun je zomerrodelen en abseilen.

NACHOD 44 km naar het zuidoosten, tegen de Poolse grens.

Náchod trekt vooral de aandacht door de stoere vroegbarokke burcht, die gelegen is op een heuvel pal boven het stadscentrum. Het kasteel heeft maar liefst vijf binnenhoven. Op de vijfde binnenplaats staat een fraaie wachttoren met uitzichtgalerij. De slottuinen uit de 17e eeuw zijn een geschikte plaats om even uit te rusten.

NOVE MESTO nad Metují 51 km zuidoostelijk

Dit authentieke stadje is een bezoek meer dan waard. Het ligt 9 km ten zuiden van Náchod en en heeft een fraai plein, voor een belangrijk gedeelte omringd door huizen met fraaie gevels en arcadegalerijen.

Slot Opočno 13 km ten zuiden van Nové Město

In het slot zijn kunstwerken van Hollandse, Spaanse en Italiaanse meesters te zien.

HARRACHOV, 55 km naar het noordwesten.

Bekend vanwege de hoge skitoren voor het schansspringen en glasmuseum. Er is een glasblazerij waar je lopend over de werkvloer wordt rondgeleid. Anex een bierbrouwerij waarvan het vers gebrouwen product geproefd kan worden.

HRADEC KRALOVE, 56 km zuidelijk

Waar de Orlice uitmondt in de Elbe. 96 km oostelijk van Praag ligt Hradec Králové, de hoofdstad van de provincie Oost-Bohemen.
De stad ontleent haar naam aan een burcht (hrad). De nederzetting aan de voet van de burcht groeide uit tot een belangrijke marktplaats, die in 1225 stadsrechten kreeg. Het centrum van de oude stad is gesitueerd rond het ikovo Náměstí (ika-plein). Bezienswaardig is de uit klinkers opgebouwde kerk in de zuidwesthoek van het marktplein, de Heilige Geest-kathedraal. In het interieur valt direct een tinnen doopbekken op, dat uit 1406 dateert en een gotisch altaar. Vanaf het Zizka plein zijn nog meer torens te bewonderen, o.a. de trots van de stad, de ‘Witte toren’ uit 1574, die 68 meter hoog is. Vanuit de torenomgang heeft men een mooi uitzicht.
Vanuit Hradec Králové zijn een paar leuke uitstapjes mogelijk. 13 km naar het oosten bevindt zich in de St. Andreaskerk in Trebechovice een permanente Bethlehem-stal. Het is fascinerend de 1200 houten figuurtjes te zien bewegen.

JICIN,  59 km westelijk

Deze plaats die onder toezicht van monumentenzorg staat, is een bezoek in het bijzonder waard. Het interessantste bouwwerk van de stad is het barokke kasteel, wat nu in gebruik is als museum. Hier wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de stad. In de vroegere paardenstallen bevindt zich een galerie met kunstwerken. Ook bezit het slot een heel fraai park. Naast het kasteel staat de Jacobskerk met heel bijzondere wandbeschilderingen. Het marktplein vormt het hart van de stad. Vanuit de stad voert een met lindebomen ( de lindeboom geldt in Tsjechië als nationale boom) omzoomde oprijlaan naar het park Libosad, waarin een klein lustslot te bewonderen is uit de 17e eeuw. Een bezoek aan Jičín is heel goed te combineren met een bezoek aan het Boheems Paradijs.

JABLONEC NAD NISOU, 67 km westelijk

Richting Liberec. Bekend van glasfabrieken. Er is prachtig kristal te koop voor heel schappelijke prijzen.

CESKY RAJ (Boheems Paradijs), 68km, westelijk

Dit is een streek in Centraal Bohemen die veel bezocht wordt. Het oorspronkelijke zandsteenplateau is nu opgedeeld door de diep ingeslepen dalen. Op sommige plaatsen zijn hele “zandsteensteden” ontstaan, rotstorens, naaldformaties en brede blokken met in de diepte de wandelpaden voor bezoekers. De gehele omgeving is al sinds 1955 beschermd natuurgebied. Het eigenlijke centrum is Hruboskalsko en het meest bezocht zijn de Prachovské Skály. In het netwerk van smalle, diepe gangen kan men de fantasie op haar beloop laten gaan. De sportief ingestelde bezoeker kan de bergklimsport in praktijk brengen op de loodrechte hellingen van de zandsteenrotsen. Kleine meertjes en ruines van kastelen geven een betoverende sfeer aan het landschap. De meest bekende ruïne is Trosky met twee dominerende torens. Eén van de best bewaard gebleven kastelen is Kost uit de 15e eeuw.

ORLICKE HORY 70 km zuidoostelijk

De Orlické Hory (Adelaarsgebergte) is de meest oostelijk gelegen bergstreek van Bohemen. Het kleine gebied (20 km bij 10 km) is door natuur, aardige stadjes en kastelen het bekijken waard.

TURNOV 71 km westelijk

Deze stad bestond in de middeleeuwen voor het grootste deel uit houten gebouwen. Hiervan is bijna niets meer overgebleven. Turnov is een belangrijk centrum voor de winning van edelgesteente. De berg Kozákov, acht kilometer naar het oosten, is een vindplaats van o.a. amethist en agaat. Hier bevinden zich ook de rotsformaties van Hrubá Skála. Daarvandaan lopen bewegwijzerde wandelroutes naar de ruïne van het slot Valdtejn. Dit was het stamslot van de bekende familie Wallenstein. Zes kilometer ten noordoosten van Turnov ligt de Malá Skála. Dit gebied bestaat uit verschillende dorpjes en er bevinden zich merkwaardige grotten en rotsformaties.

DESTNE, 74 km zuidoostelijk

22 km ten oosten van Nové Mĕsto ligt middenin de bergen het plaatsje Detné. Het vormt een goed startpunt voor wandelingen door het Adelaarsgebergte. Vlakbij ligt bijvoorbeeld de hoogste top in deze omgeving: de Velká Detná (1115 m). Er is een mooi gemarkeerd wandelpad dat dwars door de hele bergstreek loopt. Men wandelt op de bergkam vlak langs de Poolse grens op een constante hoogte van 800 meter door donkere naaldbossen, frisse bergweiden en langs beekjes. Aangename verblijfplaatsen vlak bij de bergkam zijn Rokytnice v Orlických Horách (wintersport) en Amberk. Bij deze laatste plaats ligt het stuwmeer Pastviny dat zich goed leent voor zeilen, kanoën en vissen.

LIDICE 171 km zuidwestelijk, voorbij Praag

Na de moord in 1942 op een hooggeplaatste Nazi-leider verdachten de Duitsers de bewoners van Lidice ervan de aanslag gepleegd te hebben. Uit wraak werden op 10 juni van dat jaar alle mannen uit het dorp gefusilleerd en de vrouwen en kinderen weggevoerd naar concentratiekamp Ravensbruck. Na de Tweede Wereldoorlog werd een nieuw Lidice gesticht op korte afstand van het ‘oude’ dorp waar nu de gruwelijkheden van de oorlog in herinnering worden gehouden. Op de plaats waar de mannen gefusilleerd zijn, staat nu een groot kruis. Niet ver van het massagraf heeft men een rosarium aangelegd met rozensoorten uit alle delen van de wereld. Deze geschiedenis is te vergelijken met de moordpartij in het Nederlandse dorp Putten op de Veluwe waar een soortgelijke geschiedenis heeft plaatsgevonden.